10 måsten i Havanna

Musik, salsa och romdrinkar är absoluta måsten i Kubas huvudstad som bjuder på en märklig blandning av Karribien och den äldre modellen öststat. Havanna är fallfärdigt, fattigt och fantastiskt!
Plaza de la Catedral är centrum i turistens Havanna, med Catedral de San Cristóbal de La Habana och andra äldre byggnader. Restaurang El Patio serverar mumsiga romdrinkar i solen till tonerna av gatubandet. Här kan man sitta i timmar!

Plaza de Armas har varit Kubas maktcentrum under 400 år. Besök det gamla presidentpalatset som idag är Museo de la Ciudad och Castillo de la Real Fuerza, det äldsta koloniala fortet i “den nya välden”, byggt 1558-1577.
Om du läser spanska missa inte marknaden för andrahands böcker på torget.
Museo de la Revolución är en favorit för alla med det allra minsta lilla historiska intresse! Det är inrymt i presidentpalatset byggt 1913-1920, platsen för det misslyckade kuppförsöket mot Batista i mars 1957.
Utställningen ger en mycket ingående skildring av den Kubanska revolutionen. Stundtals ges detaljer man kunde ha varit utan… Särskilt skyltar om amerikansk imperialism är översatta till engelska!

Plaza de Armas

Utanför museet visas stridsvagnen Castro själv körde till Grisbukten 1961.
Plaza de la Revolución var scenen för revolutionens massmöten. Här har Castro talat till hundratusentals kubaner. Bakom José Martís minnesmonument ligger Comité Central del Partido

Comunista de Cuba, Castros huvudkontor. Inrikesministeriet känns lätt igen på en enorm bild av Ernesto “Che” Guevara på väggen.
La Bodeguita del Medio (Empedrado no 207, nära Plaza de La Catedral) är idag en turistfälla men ändå Havannas mest klassiska bar. Efter att ha varit Hemmingways favoritställe på 30-talet har ett stopp här varit ett måste för Havannas berömda besökare, på väggarna ser du autografer av bland andra Salvador Allende, Harry Bellafonte, Nat King Cole och Fidel Castro själv.

De båda forten öster om hamninloppet måste ses. Ett bra sätt att ta sig dit eller tillbaka är Casablanca färjan från Habana Vieja. Färjan lägger till inte långt från den enorma Jesus statyn. Fortaleza de San Carlos de la Cabaña är fortet längst in, byggt under senare delen av 1700-talet. Carlos III, kung av Spanien, lär ha försökt att se fortet i sitt teleskop.

Han menade att det kostat så mycket pengar att bygga att det måste vara synligt från Madrid! Fortet har används som fängelse under diktaturerna och efter revolutionen hade Che Guevara sitt högkvarter här.

Castillo de los Tres Reyes Magnos del Morro, är fortet vid själva hamninloppet, byggt runt 1600. 1845 byggde man till fyren, den första på Kuba. Nedanför El Morro, ut mot hamninloppet finns en liten bar med uteservering. Ett härligt ställe att njuta av utsikten över Havanna och havet, inte minst vid solnedgången.
Gå i kända maffiabossars fotspår!

Castillo de los Tres Reyes Magnos del Morro
Besök Hotel National och missa inte baren där väggarna är täckta av fotografier av kändisar som besökt Havannas mest berömda hotell.
Att se en krogshow med mycket bensprattel hör till ett besök i Havanna. Det behövs inte mycket fantasi för att se hur amerikanska maffiabossar levde livets glada dagar i Havanna under förbudstiden… Det finns flera cabareter att välja på, mest berömd är kanske cabareten på Tropicana Nightclub i Marianao.

Även om till och med Fidel själv har slutat röka dem så kan det vara kul att besöka en cigarrfabrik. Den mest berömda ligger i skuggan av det malplacerade Capitolio Nacional och heter Real Fábrica de Tabacos Partagás (Industria no 520). Fabriken är en av Havannas äldsta och grundades 1845 och idag arbetar runt 400 personer med att rulla så berömda cigarrer som Lusitanias och Churchills. För US$10 kan man följa med på en guidad fabriksvisning.

Det är sant! Havannas gator är fyllda av bilar man tidigare bara sett på film, vissa är fint ordninggjorda medan det stora flertalet av dessa stora, amerikanska 50-talsbilar är i ett skick som gör att man blir förvånad att de rullar. Vill du se ännu fler klassiska bilar finns Museo del Automovíl, (Oficios no 13, Habana Veija) . Missa inte Che Guevaras Cadillac!