Borneo

Borneo är världens tredje största ö (efter Grönland och Nya Guinea) och har trots att huvudjägare hör till historien, fortfarande en exotisk klang. Borneo är uppdelad i fyra delar, lejonparten är den indonesiska provinsen Kalimantan. Den norra kusten tillhör Malaysia, med undantag för det lilla sultanatet Brunei, där vår svenske kung nyligen gjorde ett uppmärksammat besök. Den malaysiska delen är vidare uppdelad i två provinser, Sarawak och Sabah. Den lilla provinsen Sabah har mycket att erbjuda den äventyrslystne och naturintresserade. Följ med Grapevine till Sabah!

Sabah kallas ofta “The land below the wind”. Så kallade sjöfarare ofta alla länder under tyfonbältet men genom titeln på Agnes Newton Keiths välkända bok om livet i North Borneo före andra världskriget, reserverades namnet för Sabah.

Här finns ett fantastiskt landskap och ett häpnadsväckande varierat djur- och växtliv. I Sabah kan du beundra utsikten från Sydostasiens högsta berg, du kan dyka eller snorkla på det som räknas som några av världens finaste dyköar och du kan få helt unika naturupplevelser då du kan se djungelns djur i deras naturliga omgivning, i Sabah finns orangutanger, näsapor och den lilla borneo-elefanten!

Sabah var fram till andra världskriget känt som North Borneo och under brittiskt styre. 1963 gjorde Sabah, Sarawak och provinserna på den malaysiska halvön gemensam sak och bildade den nya nationen Malaysia. Både Indonesien och det närliggande Filippinerna har sedan dess gjort anspråk på hela och delar av Sabah, och vissa områdens tillhörighet är fortfarande omstridda.

Sabah är Malaysias fattigaste provins trots att dess rika naturtillgångar har exploaterats kraftigt under många år. Stora delar av Sabahs regnskog i söder har till exempel fått lämna plats för enorma palmoljeplantager. Trots detta är det främst för att se Sabahs nationalparker och vildmark som många besöker provinsen.

Varje år genomförs en tävling som handlar om att springa upp till toppen på Kinabalu och tillbaka ner på kortast möjliga tid. Rekordtiden ligger idag runt 2 timmar och 30 minuter!

Höga berg, djungel och fantastiska djup – 5 måsten i Sabah:
Mt Kinabalu – Sydostasiens hösta berg
Det mäktiga Mt Kinabalu är det högsta berget mellan Himalaya och Nya Guinea och ligger två timmars bussfärd från Kota Kinabalu. Det sträcker sin kala bergstopp 4095 möh. Berget omges av en vacker nationalpark full med flora och fauna, över 900 meters höjd är mer än hälften av växterna här unika för Kinabalu. Bland de mer uppmärksammade finns orkidéer och rhododendron. För att vara ett berg av den här höjden är det relativt enkelt att bestiga, det handlar inte om bergsbestigning i dess egentliga mening, utan mer om en tuff vandrig uppför, och varje år gör tusentals ett försök att nå toppen. Det är en vacker, om än en ganska jobbig tur som de flesta väljer att göra på två dagar. Om man ska klättra till toppen är en bergsguide obligatoriskt sällskap, nödvändig utrustning är ett par bra vandrarkängor, handskar för repen nära toppen, regntäta varma kläder för det blöta och kalla klimatet och ett visst mått av envishet. Läs mer om att bestiga Kinabalu nedan…
Sepilok Orang-Utan Rehabilitation Center
Utanför Sandakan i östra Sabah ligger ett av världens fyra rehabiliteringscenter för orangutanger. Centret etablerades 1964 och täcker 40 kvadratkilometer regnskog. Oranguanger som mist sin mamma, som skadat sig eller som beslagtagits från människor som haft dem som husdjur rehabiliteras här för att kunna klara sig själva och återvända till skogen. Små orangutanger är som människobarn och måste hela tiden tas om hand och matas med nappflaska var fjärde timme. Så till personalens arbetsuppgifter hör att ta med sig en liten orangutang hem på natten. Läs mer om Sepilok nedan…
Visste du att på malay betyder “Orang” Människa och “Utan” Skog, så “Orang-Utan” betyder alltså helt enkelt “Skogsmänniska”. Orangutangerna är de enda av de stora aporna som finns utanför Afrika, de finns idag bara på Borneo och Sumatra i Indonesien. En fullvuxen hanne är en stor, hårig varelse som kan ha en armvidd på 2,25 meter och väga upp till 144 kg.
Läs om fler måsten i Sabah: Den fantastiska ön Sipadan, Sungai Kinabatangan, ett av Sydostasiens bästa ställen för att se djungelns djurliv och huvudstaden KK.

Stigen börjar officiellt på 1866 möh och därifrån är det 8,72 km att gå till toppen. Hela vägen går det brant uppför, det finns mycket få sträckor som ger en paus i klättrandet. Första delen av turen går brant uppför genom regnskog och senare genom en vacker rhododendronskog. För de flesta tar det 4-5 timmar att nå “baslägret” Laban Rata på 3272 möh. Här finns en restaurang och hyddor med sovsalar att vila i innan man, vanligtvis vid 2-3 tiden på natten börjar traska mot toppen.

Den första biten är en brant stig, som om det regnar förvandlas från stig till en ganska vild fors, därefter ger vegetationen efter för kalt berg. Den sista biten mot toppen är den brantaste och här finns rep att använda för att dra sig uppför det hala, kala berget. Belöningen får man några timmar senare då man, om man når toppen, ser solen gå upp över Borneo! Därefter följer hela den långa vägen ner, något som kan vara nog så jobbigt och hårt för otränade muskler.

Runt om i Sabah är det lätt att se vilka man möter som nyligen gjort ett försök att nå toppen, alla som har problem att ta ett steg upp på bussen eller ett steg nerför trottoarkanten lider säkert av träningvärk från Kinabalu!

Kinabalu bestegs första gången officiellt av Sir Hugh Low, brittisk kolonialsekreterare på Pulau Labuan, 1851. På den tiden var den största utmaningen inte att nå toppen utan att nå fram genom djungeln till bergets fot så att man kunde ge sig i kast med själva bestigningen. Kinabalus högsta topp har fått sitt namn efter denna första engelsman på toppen, Low´s Peak.

kinabalu

Kinabatangan är Sabahs längsta flod (560 km) och ett av de bästa ställena i hela Sydostasien om man vill se djurliv. Kinabatangan omges av smala bälten med regnskog, inklämt mellan sydöstra Sabahs stora palmoljeplantager. Ironiskt nog har skövlingen av regnskogen vid sidan av floden gett den regnskog som finns kvar ett otroligt rikt djurliv. Det finns både lite bekvämare lodger vid byn Sakau och enklare djungelcamper att bo i vid Kinabatangan. I de enklare camperna sover man på en plattform med tak, på en madrass omgiven av myggnät, det är en upplevelse att somna till regnskogens alla ljud och kanske ett tropiskt skyfall och rekommenderas för den som klarar sig utan bekvämligheter så som dusch under några dagar.

Båtturer på floden eller i de översvämmade sjöarna i regnskogen ger stora chanser att se de lustiga näsaporna som bara finns på Borneo, macaquer, flera andra arter av apor och till och med orangutanger. Man kan också se flera kattdjur, pytonormar, kobror och andra ormar, krokodiler och om man har tur den lilla borneoelefanten. Fågellivet är fantastiskt och en nattlig tur med guide avslöjar att djungeln bokstavligt talar kryllar av insekter, spindlar, skorpioner och färgglada, högljudda grodor.

Efter några år i barnkammaren får orangutangerna sedan flytta utomhus där de får börja lära sig klättra och äta sådant som skogen kan erbjuda. När de blivit tillräckligt självständiga får de flytta ut i skogen nära centret men de får om de vill, hjälp med mat i form av frukt och mjölk två gånger om dagen. Ju större och mer självständig orangutangen blir ju längre ut i skogen flyttas den sedan. Det finns flera plattformar längre ut i skogen där orangutangerna matas, till de till slut inte längre kommer vid matdags utan klarar sig helt själva. Vuxna orangutanger återvänder sällan till plattformarna, ett undantag är nyblivna mammor som under en tid kan återvända med sina nyfödda ungar för att få mat.

Visste du att på malay betyder “Orang” Människa och “Utan” Skog, så “Orang-Utan” betyder alltså helt enkelt “Skogsmänniska”. Orangutangerna är de enda av de stora aporna som finns utanför Afrika, de finns idag bara på Borneo och Sumatra i Indonesien. En fullvuxen hanne är en stor, hårig varelse som kan ha en armvidd på 2,25 meter och väga upp till 144 kg.

Kinabatangan

Sepilok har blivit en av Sabahs stora turistattraktioner och vid de två matningstillfällena per dag vid plattform A (den enda plattform som får besökas av turister) kan man se fler förväntansfulla “oranger” än hungriga orangutanger. Och när repen som är uppspända mellan träden börjar röra på sig och de första av de små rödhåriga aporna svingar sig fram mot matningsplattformen går ett sus genom de samlade turisterna och kamerorna åker fram. Det är en otrolig upplevelse att se de söta orangutangerna och det är också mycket intressant att se hur fascinerade vi människor är av att se djur som liknar oss själva.

Sepilok

Sipadan har flera gånger rankats som världens bästa dykställe och är, i alla fall bland dykare, världsberömt för sitt marinliv. I april 2000 blev ön också förstasidenyheter världen över då den filipinska terroristgruppen Abu Sayyaff kidnappade 20 personer på ön, varav flera utländska turister. Gisslan frigavs efter fem månader i fångenskap i Filipinerna. Minst en kidnappning till har skett från de omkringliggande öarna och vattnen utanför södra Sabah trafikeras av dagens pirater som inte längre kommer seglande i en dow utan kommer i snabba motorbåter och är utrustade med maskingevär. Som besökare ska man iakta ett visst mått av försiktighet. Detta är också anledningen till att de lugna tillvaron på paradisöarna ibland störs av lågflygande jaktplan och patrullerande militärbåtar.

Fram till nyår kan man fortfarande bo på Sipadan, efter det får man bo på fastlandet nära Semporna eller på någon av de närliggande öarna som Mabul, om man vill dyka eller snorkla på Sipadan. Regeringen vill stänga de sex enkla hotell som idag finns på ön eftersom det avfall och nedsmutsning de ger skadar de ömtåliga omgivande korallreven och stör sköldpaddorna som kommer upp på ön för att lägga sina ägg.

Sipadan är en atoll med den skogsklädda lilla ön i en änden. Ön är liten, det tar 20 minuter att gå runt den. Bara några meter från stranden finns den i dykarkretsar berömda “väggen” som sträcker sig till ett djup av 600 meter. Dyksajterna är många, korallreven levande och vackra, fisklivet enormt och chanserna att se barracuda, revhaj, havssköldpaddor och även hammarhaj och i säsong valhaj är förhållandevis stora, mycket kan ses bara med mask och snorkel. Ett av de häftigare dyken är ett besök i grottan som kallas “Turtle tomb”. Det händer att sköldpaddor simmar in här och sedan inte kan hitta vägen ut och dör, i skenet av lampan kan man se lämningar efter sköldpaddorna.

Man får inte traska omkring själv på ön efter det blivit mörkt, dels av säkerhetsskäl, men också för att inte störa de sköldpaddor som kommer upp på stranden för att lägga ägg. Med en guide kan man dock gå för att se sköldpaddorna då de kommer kravlande upp på standen, under mycket möda gräver ett djupt hål och sedan lägger sina ägg där och återvänder till havet.

Sipadan

Sabahs huvudstad, som aldrig kallas annat än KK, ligger vid kanten av den sydkinesiska sjön och med det mäktiga Mt. Kinabalu i bakgrunden. KK är en modern stad och den som letar efter svunnen charm och minnen från den koloniala eran, då staden hette Jesselton, får traska staden runt förgäves. Detta beror till stor del på att mycket av Jesselton förstördes av britterna under andra världskriget för att förhindra att staden kunde användas som japansk bas, tre år senare förstördes den igen då allierade bomber drev japanera ut från Borneo. Staden byggdes upp igen mer eller mindre från ingenting och fick 1963 namnet Kota Kinabalu.

KK är en bra start för en resa i Sabah, här finns många av de företag som man eventuellt vill kontakta för att ordna resten av resan och här kan man uppleva vardagslivet i Sabah genom att strosa runt på marknaden och äta gott på en kinesisk Kedai Kopi. Precis utanför KK ligger Tunku Abdul Rahman National Park, fem regnskogsklädda, små öar med fina stränder, perfekta för en dagsutflykt från KK.

Missa inte heller:
Sandakan, North Borneos gamla huvudstad. Jämnades så gott som med marken under de allierade bombningarna 1945.
Pulau Labuan, ö söder om KK, passeras ofta på vägen mellan Brunei och Sabah. Bra vrakdykning.
Layang-Layang, atoll 300 km nordväst om KK. Erbjuder dykning på de berömda Borneo Banks.
Pulau Selingan, också kallad Turtle Island. Marinpark. Stanna över natten och se sköldpaddorn komma upp och lägga ägg.
Gomantong Caves, grottor där swiftlets bygger bon som samlas för att göra “bird’s nest-soup”
Danum Valley, orörd regnskog i sydvästra Sabah, med ett rikt djurliv.