Ecoturismens smörgåsbord: COSTA RICA

Alla vägar leder, inte till Rom, men väl till San José. Reser du runt i landet kommer du att passera San José nästan varje gång du ska ta dig från öst till väst eller nord till syd. Costa Rica är ett litet land och det är enkelt att ta sig runt. Det finns inrikesflyg från San José till många destinationer i landet, men avstånden är inte stora och resan kan lätt göras landvägen. Vanliga bussar går från San José till i stort sett landets alla hörn, de mer långväga kör ofta tidigt på morgonen, att åka buss är ett bra sätt att uppleva landet och fly från turisthorderna, det är dessutom billigt, räkna med att bara betala några få dollar. Det finns också mindre, luftkonditionerade turistbussar mellan många av turistdestinaltionerna, dessa kan vara bra om man vill undvika att byta buss i San José, de flesta turer kostar runt US$ 20. Det finns ett flertal biluthyrningsföretag i San Jos’e, också på flygplatsen, räkna med att betala runt US$ 300 per vecka. När det gäller en del aktiviteter och destinationer kan det vara enklast att ta en organiserad tur från San José.

Aktiv vulkan, varma källor, vattenfall och vindsurfing
Vulkanen Arenal (1633 möh) sov lugnt och tyst från ca 1500 fram till 29 juli 1968 då den fick ett massivt utbrott och började spruta lava. Sedan dess har den varit aktiv även om aktiviteten avtagit något de senare åren. När mörkret faller kan man dock fortfarande se röd lava rinna nerför vulkanens sidor vid toppen, och aktiviteten varierar hela tiden. I nationalparken som omger vulkanen kan du traska på lavabäddarna och titta närmare på vulkanen som med sin perfekta konform, verkligen ser ut som man föreställer sig en vulkan. Det är inte tillåtet att klättra på vulkanens sidor på grund av säkerhets skäl. Vulkanen är aktiv och för några år sedan dog flera besökare i ett ras.

Byn Fortuna ligger bara ett par kilometer från vulkanen och har ett flertal enklare hotell, de mer exklusiva hotellen finner du efter vägen mot Arenal och runt sjön Laguna de Arenal. Bor man i Fortuna och gillar vattenfall ska man inte missa det långa, smala La Catarata de La Fortuna. Det finns organiserade turer hit, vilket alls inte behövs, ta en (svettig) promenad från byn eller en taxi. Vid Arenals fot bubblar varmt källvatten upp ur marken och runt dessa källor har man byggt fina badanläggningar. Det kan tyckas vara något av en turistfälla – men är faktiskt fantastiskt mysigt. Den mest utvecklade anläggningen Tabacón har 12 pooler av olika storlek med temperaturer från 22-41 grader. Här finns restaurang med utsikt över Arenals lavaflöden och i en av de stora varma poolerna kan du svalka dig med en tropisk drink, sittande i det varma vattnet. Tabacón är väl värt att unna sig även om inträdesbiljetten kan kännas dyr för den som reser på en tight budget.

Laguna de Arenal är en kostgjord sjö som bildades då man byggde en kraftdamm 1974. Den är Costa Ricas största sjö och de kraftiga, ihållande vindarna, särskilt under torrtiden (December-April), ger ideala förhållande för segling och vindsurfing. Laguna de Arenal rankas som en av världens bästa vindsurfingställen.

Tips!
Håll dig vaken på kvällen även om det är målnigt. Ofta klarnar det runt Arenals topp lite senare på natten.

Corcovado
Corcovado är en av Costa Ricas finaste nationalparker. Den ligger lite längre bort än många andra mindre parker nära populära stränder och kan därför erbjuda mer orörd natur. Corcovado ligger på halvön Península de Osa vid Stilla havskusten i södra Costa Rica. Strax utanför själva parken finns bukten Bahía Drake, kallad så eftersom självaste Sir Francis Drake besökte bukten 1579. Här finns ett flertal mindre hotell och guesthouses som är en utmärkt bas för besök i Corcovado och den närliggande ön Isla del Caño. Efter kusten mot parken finns också flera lodger. Till Bahía Drake tar man sig enklast med båt från byn Sierpe. Corcovado är en av de parker som man kan vadra och campa i, det finns längre stigar som leder till flera ragerstations inne i parken. För en sådan tur bör man vara en mindre grupp och veta vad man ger sig in på. Ordentlig utrustning är ett måste. För den som hellre gör en kortare tur med guide organiseras detta av så gott som alla lodger.

I Corcovado kan du se arapapegojor flyga från träd till träd! Övriga djur att spana efter i Costa Ricas nationalparker är till exempel vrålapor, spindelapor, sengångare, iguanas, krokodiler, ormar, sköldpaddor och otaliga fåglar, de mest berömda kanske arapapegojor, colibri, quetzal och tucan. Kattdjur som pumor, jaguarer och oceloter finns också i skogarn men de är svåra att få se.
Tips! Bor du i Bahía Drake, missa absolut inte en nattlig tur med “the Bug Lady” – en tjej som bott flera år i Drake och studerar insekter (om hon finns där när du kommer dit). Följ med och titta på spindlar, grodor och insekter och få reda på en hel massa rolig saker som du inte visste om de små krypen.

Tortuguero
På den motsatta kusten, i nordöstra Costa Rica, ligger nationalparken Tortuguero, en av Costa Ricas största turistattraktioner men också Karibiens kanske viktigaste plats för dess havssköldpaddor. Det finns åtta arter av havssköldpaddor i världen, sex av dem finns i Costa Rica och fyra av dessa kommer till Tortuguero för att lägga ägg. Ingen vet hur eller varför men en sköldpadda åetrvänder alltid till den strand där hon själv kläckts när det blir dags att lägga egna ägg. I Tortuguero kan du få uppleva hur en sköldpadda kommer kravlande upp ur vågorna, under stort besvär gräver ett hål och lägger sina ägg där. Antalet besökare till Tortuguero är begränsat och turister får bara vistas på en begränsad del av stranden i en guides sällskap och bara under några få kvällstimmar. Resten av tiden får sköldpaddorna och forskarna ha stranden för sig själva. Tortuguero är en fin nationalpark full av kanaler så att man med båt även kan se annat djurliv.

Dykning och Snorkling
Isla del Caño är en liten ö strax utanför Península de Osas kust. I vattnen kring ön finns något av Costa Ricas bästa dykning och snorkling. Dykning i Costa Rica handlar mycket om stora djur och fisk, mindre om kristallklart vatten och vackra korallrev. Vanligt att se är revhaj, rockor och havssköldpaddor. Även norra Península de Nicoya i nordvästa Costa Rica bjuder på bra dykning, ett av de bästa ställena är den lilla kustbyn Playa del Coco med ett flertal bra dyksajter utanför kusten. Överlägset bäst och mest avancerad dykning finner man på den i dykarkretser berömda Isla del Coco, 50 mil sydväst om Costa Ricas stillahavskust.

Tips!
Tequila Bar & Grill i Playa del Coco serverar fantastiskt god – och stark – mexikansk mat!

Sportfiske
Costa Rica är vida känt för sitt sportfiske. Många fiskar ur Costa Ricas vatten har slagit världsrekord och för den som har hamnat på fiskekroken, så att säga, är Costa Rica ett drömresemål. Men fiske är en kostsam aktivitet och många av lodgerna som specialiserar sig på fiske kan ta upp emot US$ 1000 per dygn! Allt fiske sker enligt principen att man fångar och sedan släpper i fisken igen, vilket är en nödvändighet, annars skulle snart det fina fisket försvinna. Ett av de bästa områdena för fiske är Barra del Colorado på den karibiska kusten. Den lilla byn Barra del Colorado nås enklast med flyg, lodgerna efter kusten nås med båt från flygplatsen. Även på Península de Nicoya och på den södra karibiska kusten finns bra fiske.

Trekking, Ridning, Canopy Walks och Canopy Tours
I Costa Ricas centrala bergsmassiv norr om San José, inte längt från Arenal ligger de två små bergsbyarna Monteverde och Santa Elena i det man kallar “cloud forest” – regnskog på högre höjd med en särkild flora. Här finns utmärkat möjligheter för vandring i de omgivande nationalparkerna och för ridning. Man kan till exempel rida de fem-sex timmarna mellan Laguna de Arenal och Santa Elena. En otroligt vacker tur! I Santa Elena finns också stall där man kan ordna kortare dagsturer.

Här finns också, som på många ställen i Costa Rica så kallade “Canopy walks” och “Canopy tours”. Det förstnämnda är gångbroar av rep som spänts upp i trädkronorna så att du kan studera regnskogen “lite grann från ovan”. “Canopy tours” är ett lite mer fartfyllt sätt att forsera naturen – i trädtopparna. Med en höftsele sätter du dig fast i stålvajrar spända mellan höjder och trädtoppar och åker i hög fart från den ena till den andra. Man hinner inte se mycket djurliv på vägen men kul är det! I Monteverde finns det värsta i det här slaget – den högsta, längsta och snabbaste Canopy-turen. Från det högsta tornet ser du halvön Peninsula de Nicoya vid Stilla havskusten.

Forsränning
Costa Ricas floder rinner från de centrala bergsmassiven ner mot kusterna och ger utmärkta förutsättningar för forsränning. Flera välrenomerade företag med bas i San José anordnar forsränningsturer. Rio Reventazón och Rio Pacuare som rinner mot den karibiska kusten är de mest välkända floderna för forsränning. Här finns forsar mellan klass II och V på den sexgradig skalan, där man kommersiellt aldrig ger sig i kast med en fors av klass sex. Det går att göra en endagstur från San José, men mycket av dagen används då till transport. Bättre är i så fall en flerdagarstur med camping eller övernattning i en liten lodge vid floden. Då får man mer tid på floden och hinner njuta av de vackra omgivningarna och kan stanna och klättra uppför och bada i vattenfallen som tumlar ner i floden. Har du tid till en extra dag, stanna vid floden och bara njut av de vackra och stillsamma omgivningarna.