En drömsemester i Dominikanska republiken

Denna tid på året är det otroligt många svenskar som drömmer sig bort till sol, värme, semester och paradisstränder. Många gör också slag i saken och bokar in en resa under vintern. Ett resmål som sticker ut lite är Dominikanska republiken. Här finns det mesta för en svensk som är utsvulten på sol och värme. Dominikanska republiken är ett land i Västindien som täcker två tredjedelar av ön Hispaniola, medan den sista tredjedelen utgörs av landet Haiti. Landet blev självständigt 1844 och har tidigare varit en del av Haiti samt en spansk koloni. Spanska är fortfarande det officiella språket och Dominikanska republiken är ett katolskt land.

De flesta svenska resebolag har resor till Dominikanska republiken, men ändå är det ännu inte ett lika populärt turistmål som till exempel Thailand, även om turismen har fått ett uppsving sedan mitten av 1990-talet. Dominikanska republiken är istället något för den som vill vara först med det senaste resmålet. Att ta med den spanska ordboken är ett hett tips, då spanska är det språk som de flesta förutom de som arbetar med turister pratar, och få kan engelska.

När turisterna har tröttnat på strandlivet finns mycket att upptäcka på ön. Åker man en bit in mot öns centrum finns mäktiga vattenfall, odlingar av frukt och sockerrör, regnskog med rikt djurliv och bergstrakter.beach-485893_960_720 Att besöka Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo är också en upplevelse med kyrkor och palats från den tid då spanjorerna upptäckte ön. Santo Domingo är även Karibiens äldsta stad. Karibiska rytmer och chansen att hitta folktomma stränder gör Dominikanska republiken till så mycket mer än de hotellkomplex med all-inclusive som har byggts under de senaste decennierna. Från mitten av januari till början av april är det högsäsong för knölvalar utanför Dominikanska republiken och vid ett besök under den perioden är en valsafari att rekommendera. Även danskurser är populära för att få till rätt rytm och kunna dansa som en dominikan.