Juncalito – Det svarta guldet

Juncalito – Det svarta guldet från Dominikanska Republiken

“Det här är det vackraste land det mänskliga ögat någonsin har skådat”

Dessa ord skall Christopher Columbus ha yttrat när han landsteg på ön Hispaniola i Dominikanska Republiken 1492.

På samma ö ligger Juncalito, en liten by med enbart ett hundratal invånare. Byn som är odlingsplatsen för detta härliga kaffe är belägen på 1100 meters höjd i bergskedjan La Cordillera Central.

juncalito
Klimatet på Dominikanska Republiken är optimalt för kaffeodling. De varma Atlantströmmarna tillsammans med de milda passadvindarna gör att kaffeträden kan blomma 3 till 5 gånger per år. Det innebär att kaffe kan skördas året om på Hispaniola. För att skydda kaffebären ifrån den stekande solen planterar man andra, högre träd runtomkring plantagen som ger skugga till kaffeträden. Detta ger även ett rikt och mångfacetterat djurliv.

Kaffet plockas för hand så att endast de mognaste bären väljs ut, detta gör kvalitén jämn och hög. När kaffet är plockat så tvättas det innan det sprids ut på patios (betong plan) för att torka i solen.

Väl i koppen är kaffet fylligt och smakrikt. Juncalito är ett välbalanserat kaffe med en härlig eftersmak av mörk choklad. Det är ett mångsidigt kaffe som passar bra till alla bryggsätt.

Columbus seglade till Hispaniola för att lasta båten med dåtidens skatter såsom silke och kryddor.
Idag hade han återvänt till Spanien med kaffe.