Lite fakta

Den karibiska landet Dominikanska Republiken är hem till orörda stränder av världsklass och med solsken året runt som ger er en exotisk semester. Här kommer lite viktiga tips om valuta, dokument och säkerhet så att du kan njuta av Dominikanska republikens stränder och levande kultur utan att oroa dig.

Resedokument
Du behöver inte visum för att komma in i Dominikanska republiken för en semester. Vid anländandet måste du visa upp ett giltigt pass som är giltigt under den tid du skall stanna i  landet.

Säkerhet
Dominikanska Republiken är inte drabbad av någon politisk oro och mer brottslighet än i andra fattiga karibiska länder såsom grannlandet Haiti.

Pengar
Både USA dollar och kanadensiska dollar tillsammans med Dominikanska peso accepteras i de flesta butiker och gatuförsäljare. När du växlar pengar hemma så tänk på att även få små valörer eftersom de flesta gatuförsäljare inte kan växla och inte vill bära stora valörer på sig.. Bankomater finns i de flesta kommersiella distrikten men man kan räkna med en extremt hög avgift dina uttag. Kreditkort accepteras på de flesta hotell men inte i många lokala butiker. Om du behöver ta ut pengar så gå inte till potentiellt skrupelfria lokala växlingskontor. Gå istället till din anläggnings reception som normalt kommer att växla dina pengar gratis.

Dricksvatten
Drick aldrig vatten från kranen på ditt hotell eller restaurang. Dominikanska republiken kämpar med ohälsosamma vattenföroreningar vilket kan vara direkt livshotande.. När du är törstig så drick bara vatten på flaska och använd även det till tandborstning mm. Drycker på flaska finns på alla hotell och affärer. Om du beställer en drink på en restaurang eller bar be att de inte har is i det eftersom isen kan ha gjorts av kranvatten.

Resa runt
Ta inte en lokal buss eftersom förarna ofta inte talar engelska och du kan bli föremål för stöld eller brott. Taxi är det säkraste och snabbaste sättet att resa runt Dominikanska republiken. Av säkerhetsskäl så använd bara licensierade taxibilar. Om du vill lämna ditt hotell så be att hotellets reception beställer en taxi för dig. Om du anländer till landets flygplatsen i Punta Cana så ta bara taxibilar som finns i den officiella taxidelen på den högra sidan av flygplatsen när du lämnar bagageutlämningen. Taxibilar i Dominikanska republiken använder inte mätare så berätta din destination till föraren och få ett pris innan.